2010. május 29., szombat

Újabb elkaszált sorozat - Flashforward

Közeledik a nyári szünet. Ez abból is látszik, hogy kedvenc sorozataim rendre véget érnek az idei szezonra. A 24 és a Lost idén már a sorozatzáró részekkel kedveskedett nekünk, a Dr House és a Fringe, ( avagy az itthoni közönség számára, Rejtély ) évadzáró részekkel, és leendő folytatások ígéretével ment nyaralni.

Tavaly már szívtam a fogam miatta, hogy a Fox elkaszálta a Terminátor: Sarah Connor krónikáit, mert nem volt elég magas a nézettsége, holott később kiderült, hogy ezt a sorozatot töltik le a legtöbben otthon, vagy veszik fel különféle rögzítőkkel. A produkció ráadásul a második évad után hatalmas Cliffhangerrel maradt abba, ami azért így nem szép dolog.

Épp a mai napon néztem meg a tegnap frissen megjelent Flashforward sorozatzáró részét. Sajnos az utolsó pár részen már érződött, hogy nem fogják folytatni, és az ABC is bejelentette, hogy nem kérnek többet a sorozatból, mivel nem éri el a szükséges nézettségi számot. Ilyenkor van bajban az egyszeri rajongó, nem tudja kire haragudjon. A csatornáknak mindig is a profit marad szem előtt, így akár egy kiváló alapokkal rendelkező produktumot is képesek nyugovóra küldeni, ha az nem teljesít elég jól.

A Flashforward történe ráadásul megkapó és izgalmas, ugyanakkor érdekes társadalmi szituáció, és filozofálgatás egyvelege. Mi történne akkor, ha mindenki látná a jövőjének egy másfélperces részletét ? Vajon tényleg ugyanúgy bekövetkezne vagy változtathatunk rajta. A film egyszerre vonultatja fel mindkét lehetséges elképzelést. Egy mellékszereplő jóvoltából bizonyítja, hogy lehet változtatni, mi irányítjuk a sorsunk. A másik lehetséges válasz, azaz a sors létezése is bizonyítás nyer, mivel végül mindenki ott köt ki ahol lenni kell. (Majdnem mindenki) Na most ilyenkor mi legyen? Mit higyjünk ? Vannak emberek, akiknek kényelmesebb abban hinni hogy van sors, minden előre el van rendezve. Így nincs a vállukon felelősség. Van akik pedig maguk szeretnék irányítani a dolgokat, és jobb szeretnék azt hinni ez így is van.

Én bevallom inkább az utóbbi csoportba tartozok, de ha most tartósan elkezdeném elemezgetni a problémát valószínüleg, nagyon messze a lét filozófiánál kötnék ki vele. ( lehet azok a filozófusok még se voltak olyan unalmasak mint azt a sok filozófia órán eleinte hittem. )

Talán majd kicsit később a vizsgaidőszak után kifejtem ezzel kapcsolatban is a véleményem.
Most úgy érzem kicsit elkanyarodtam a tárgytól, vagyis arról, hogy idén sok sorozat is nyugovóra tért, de az élvonalból mindenki kedvenc Dokija és a Rejtély főszereplői még tartják magukat.
Mi lesz így velünk jövőre? Lehet hogy még a végén ráfanyalodok a Barátok Közt-re. Bár ahogy most a reklámokat nézem kezd az is egyre jobb lenni.

Na majd meglátjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése